Шкотска би можела да биде првата земја во Обединетото Кралство која ќе ги забрани пластичните чепкалки за уши. Новата предвидена мерка би можела да го забрани и производство и продажбата на загадувачките пластични парчиња, откако  еколошката добротворна организација “Фидра” неодамна пронашла стотици пластични чепкалки за уши на плажата Гулане.

Според Секретарот за животна средина, Roseanna Cunningham, луѓето продолжуваат да фрлаат отпадоци по нивните тоалети и ова мора да престане.

Оттаму информираат дека шкотската канализациона инфраструктура собира и обработува околу 945 милиони литри отпадна вода секој ден и не е дизајнирана за отстранување на мали пластични предмети како што се пластичните чепкалки за уши, кои можат да убијат морски животни и птици со проголтување.

It’s a photo that I wish didn’t exist but now that it does I want everyone to see it. What started as an opportunity to photograph a cute little sea horse turned into one of frustration and sadness as the incoming tide brought with it countless pieces of trash and sewage. This sea horse drifts long with the trash day in and day out as it rides the currents that flow along the Indonesian archipelago. This photo serves as an allegory for the current and future state of our oceans. What sort of future are we creating? How can your actions shape our planet?
.
thanks to @eyosexpeditions for getting me there and to @nhm_wpy and @sea_legacy for getting this photo in front of as many eyes as possible. Go to @sea_legacy to see how you can make a difference. . #plastic #seahorse #wpy53 #wildlifephotography #conservation @nhm_wpy @noaadebris #switchthestick

A post shared by Justin Hofman (@justinhofman) on

Како што пренесува The Guardian, владата на Шкотска планира да го забрани производството и продажбата на пластичните чепкалки за уши, сметајќи дека на таков начин загадувањето на океаните со пластика ќе се намали за половина.

Гардијан објави дека повеќето големи производители ја направиле промената во биоразградливи хартиени чепкалки, но помалите трговци сè уште ги продаваат пластичните чепкалки за уши.