Израелска лабараторија објави дека развила тест за Ковид 19, кој ги дава резултатите веднаш. Точноста на тестот е 95%, но може да се унапреди. Според Ерез Лев од ШЕБА МЕДИКАЛ ЦЕНТАР, тестот се прави во специјална машина а резултатите се добиваат за помалку од една секунда.

Лицето дава плунка и таа се става во апаратот и за помалку од една секунда има резултат дали лицето е заразено или не.

Цената на машината ќе чини 200 долари, а секој тест околу 25 центи.

Извор: https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0/30788754.html?fbclid=IwAR0Afq5akgQiyTUoeGyB-4oJl5MobN8oQlOAbNg_VuSxLvmdupKwdEkAZfA