Лубеница, сите уживаме додека ја јадеме. Особен е вкусен средишниот дел од лубеницата и сите него го сакаат. Но исклучително важен дел на лубеницата е кората, а на неа забораваме и секогаш таа завршува кантата за отпадоци. Во овој дел од лубеницата има Б и Ц витамин. Покрај овие витамини, како што покажуваат научните истражувања, кората од лубеницата содржи и голема количина на цитрулин – аминокиселина.Цитрулинот во човековото тело се претвора во аргинин, кој е многу значителен за здравјето на срцето и циркулацијата.

Затоа со препорака, следниот пат покрај слаткиот дел од лубеницата искористете ја и кората. Добро измијте ја, ставете ја во блендер и ќе биде спремна како додаток коктел на секој пијалок.