Конопот е биоразградлив и еколошки материјал погоден и за во индустријата. Како што може да се види од FB страната на Vutropedija, шише за  вода изработено од материјали од коноп се разградува за 80 дена.

Денес светот е преплавен од  пластичните шишиња, кои стануваат еколошки проблем број 1 во светот.