Езерото Хилиер е солено езеро сместено на островите што го сочинуваат архипелагот Речерче во регионот Голдфелдс-Есперанс, крај јужниот брег на Западна Австралија. Езерото е особено  забележително пред се по неговата розова боја, а долг и тенок брег го дели езерото од  Јужниот океан.

Езерото Хилиер е во должина од околу 600 метри и со ширина од околу 250 метри и е опкружено со песок и густа шума каде доминира еукалиптусот а со тесна лента од песочни дини покриени со вегетација што го одделува неговиот северен раб од северниот брег на островот каде е сместено. Најзначајната карактеристика на езерото е нејговата розова, живописна боја. Живописната боја е постојана и не се менува кога водата се зема во сад. Розовата боја се смета дека се должи на присуството на организмот Dunaliella salina. Целосната убавина на езерото може да се види од водухот. Во еден момент од својата историја, езерото се користело за собирање сол.

Единствените живи организми во езерото Хилиер се микроорганизмите вклучително и Dunaliella salina, црвени алги кои предизвикуваат содржина на сол во езерото да создаде црвена боја која помага во производството на бојата, како и црвените халофилни бактерии, бактериоруберин, присутни во кора од сол. И покрај необичната нијанса, езерото нема познати негативни ефекти врз луѓето. Од горе, езерото се појавува цврста гума за џвакање со меурчиња, но од крајбрежјето се појавува повеќе од чиста розова нијанса. Крајбрежјето е исто така покриено во наноси на кора од сол. Во 2016 г. Одгледувањето од вода открива и ниска концентрација на Психофлексус.

И покрај високите нивоа на содржина на сол (споредливи со оние на Мртвото Море), езерото Хилиер е безбедно да се плива. Сепак, не е препорачливо ниту дозволено без претходно одобрување од Западна Австралија Одделот за зачувување на животната средина.