За ноември 2021 година во близина на градот Ковентри во Велика Британија се подготвува за отворање првиот аеродром за летечки автомобили во светот. Објектот Air-One ќе биде отворен само еден месец и претставува соработка помеѓу владини агенции, деловни активности од приватниот сектор и авионската индустрија. Развиен е од воздухопловно пристаниште, со вклучување на Одделението за урбана воздушна мобилност на групацијата Хјундаи мотор и Градскиот совет на Ковентри.

Пазарот за електрични такси-возила само во САД може да вреди 500 милијарди долари, но технологијата сè уште се соочува со регулаторни предизвици.

Поп-ап аеродромот се гради како доказ за концептот на центар за нула емисии за идните начини на патување. Електрични вертикални возила за полетување и слетување се предлагаат како ниско-јаглероден начин за олеснување на метежот додека луѓето патуваат помеѓу урбаните центри.

„На автомобилите им требаат патишта. На возовите им се потребни шини. На авионите им се потребни аеродроми. Но овој пат, ќе ни бидат потребни урбани воздушни пристаништа“, рече Рики Сандху, основач и извршен претседател на урбаното воздушно пристаниште.

Во моментов во Велика Британија нема летачки автомобили или дронови што превезуваат патници. Сепак, се вели дека објектот привлекува интерес особено од логистичките компании. Употребата на воздушни беспилотни летала за испорака на пратки е отфрлена скоро толку често колку што беше дискутирано, поради предизвиците на нивното работење во густо населените области. Но, технологијата би можела да се покаже како корисна како начин за транспорт на стоки помеѓу транспортните центри, а големите товарни беспилотни летала, произведени од Malloy Aeronautics, ќе бидат претставени на локацијата.

Според извештајот во весникот „Тајмс“, авионите „еВТОЛ“ се „потивки, полесни, поевтини и еколошки подобри од хеликоптерите“. Идејата е дека ваквите возила можат да им овозможат на луѓето да патуваат на кратки растојанија низ урбани растојанија и да го симнат притисокот од постојните, метежни транспортни врски.

Соопштение од Hyundai прави слична споредба, велејќи: „Физичкото стапало на урбаното воздушно пристаниште е 60% помало од традиционалниот хелиодром (најспоредливата постоечка инфраструктура). Користејќи иновативна конструкција, локациите може да се инсталираат за неколку дена, да испуштаат нето-нула емисии на јаглерод и да се управуваат целосно надвор од мрежата“.

Идниот летен предизвик на владата на Велика Британија му додели на Урбан Аир грант од 1,64 милиони американски долари, финансиран од 171 милиони долари од Фондот за “предизвик за индустриска стратегија”, за кој се очекува да се исполнат до 239 милиони долари од индустријата.

Градскиот советник во Ковентри, Џим О’Бојл, го пофали аспектот на јавно-приватна соработка на објавата: „Ние веќе сме град кој помага да се обликува иднината на електричниот транспорт и ова е уште еден важен проект што го става Ковентри во првите редови на нови технологии “, рече тој. „Тоа потенцира како работи советот заедно со низа организации за да се помогне во обликувањето на подобра, позелена иднина“.

Извор: https://www.weforum.org/agenda/2021/02/uk-first-airport-electric-flying-cars/