Поради климатските промени, следното лето во Јужна Европа ќе биде уште потопло

0
122

Климатолозите предупредуваат дека Европејците треба да се подготват за враќање на топлотниот бран „Луцифер“, бидејќи топлотниот бран што оваа година погоди делови на континентот, може да стане честа појава поради климатските промени.

Температурите кои се вообичаени во медитеранската област резултираа со зголемен број пациенти во болниците, бројни шумски пожари и економски загуби помеѓу јуни и август оваа година.

Врвот беше достигнат три дена во почетокот на август, кога температурите во Италија и на Балканот беа над 30 степени дури и во текот на ноќта.

„Откривме јасни докази за човечко влијание врз рекордните високи температури оваа година, како и за вкупната температура и за топлотниот бран” Луцифер “, вели Gert Jan van Oldenborg,  истражувач во метеоролошкиот институт на Холандија.

Gert Jan van Oldenborg беше дел од тимот, чии заклучоци од извештајот укажуваат дека емисиите на стакленички гасови се предизвикани од човечки активности, со што се зголемија шансите за топлотни бранови помеѓу четири и десет пати во однос на почетокот на 20-от век.

Гасовите како јаглерод диоксид, кои се ослободуваат од согорување на фосилни горива, ја задржуваат топлината во атмосферата и со тоа ја загреваат планетата.