Ова ќе бидат најнаселените градови во светот до 2030 година, а ниту еден од нив не е во Европа и САД

0
525

Светската популација расте со алармантна стапка. До 2030 година на планетата Земја ќе има речиси 10 милијарди луѓе. Ова го слушаме години наназад, но каде се случува овој пораст?

Денес, Токио е најнаселен град во светот, со повеќе од 37 милиони жители. Њујорк сèуште е во првите 10, со речиси 8,5 милиони жители. Но, во наредните три децении, ова ќе се промени.

Додека растот на населението во САД и Европа стагнира, бројот на луѓе кои живеат на Блискиот Исток, Азија и Африка ќе се зголеми.

До 2030 година, ова ќе бидат новите 10 најголеми градови во светот, според Извештаите на Обединетите нации:

10. Mexico City, Мексико: 23.9 милиони жители

9. Lagos, Нигерија: 24.2 милиони жители

8. Cairo, Египет: 24.5 милиони жители

7. Karachi, Пакистан: 24.8 милиони жители

6. Dhaka, Бангладеш: 27.4 милиони жители

5. Beijing, Кина: 27.7 милиони жители

4. Mumbai, Индија: 27.8 милиони жители

3. Shanghai, Кина: 30.8 милиони жители

2. Delhi, Индија: 36.1 милиони жители

1. Tokyo, Jапонија: 37.2 милиони жители