Мачките отсекогаш биле мистериозни животни. Движејќи се во темнина, правејќи незамисливи скокови, зјапаат во вас како да гледаат преку вас, од овие причини тие се сметаат за старатели, способни да го елиминираат стресот и негативната енергија од нашите животи.

Се смета дека ние избираме мачка, но не е така. Таа е таа која нè избира и доаѓа секогаш кога ќе ни треба, понекогаш се појавувава неочекувано во нашиот двор, понекогаш таа нè гледа од далеку и во тој момент таа станува наш чувар.

За да се разбере оваа идеја за мачка чувар, постои писмо „Os gatos nos curam“-„Мачките нè лекуваат“, (Каролина Конор) напишано на португалски јазик, во кое се зборува за важноста на овие суштества во нашите животи.

Во писмото „Os gatos nos curam“-„Мачките нè лекуваат“, се потенцира следното:

Повеќето луѓе мислат дека мачките не прават ништо, се мрзливи и само јадат и спијат. Не е така!

Дали знаевте дека мачките имаат мисија во нашите животи?

Дали некогаш сте се запрашале зошто толку многу луѓе денес имаат мачки? И дали нивниот број е поголем од бројот на луѓе кои имаат кучиња?

Еве неколку информации за тајниот живот на мачката.

Сите мачки имаат моќ да ја отстранат негативната енергија од нашето тело што се насобрала во текот на денот. Додека спиеме, тие ја апсорбираат оваа енергија. Ако семејство е составено од повеќе членови и има само една мачка, може да акумулира голема количина на негативност, апсорбирајќи ја енергијата на многу луѓе. Кога спијат, телото на мачката ја ослободува негативноста што ја отстранила од нас. Ако сме премногу стресни, можеби нема да имаат доволно време да ја ослободат целата таа негативна енергија и затоа ја акумулираат како маснотија сè додека не можат да ја ослободат. Па мачките почнуваат да се размножуваат, а дебелењето на мачката немојте да мислите дека е заради храната со која ја храните!

Добро е да имате повеќе мачки дома, така што товарот е поделен меѓу нив. Тие нè штитат ноќе, така што несаканиот дух не може да влезе во нашата куќа или соба додека спиеме. Затоа тие сакаат да спијат во нашиот кревет.

Ако знаат дека сме во ред, тие нема да спијат со нас. Ако нешто чудно се случува околу нас, тие ќе скокаат на нашиот кревет за да не заштитат.

Кога луѓе доаѓаат во нашата куќа и мачките сметаат дека овие луѓе нè повредуваат или дека овие луѓе се злобни, мачките нè опкружуваат за да нè заштитат. Кога моите мачки почнаа да го прават ова, не разбрав зошто беа над мене или на нозете. Тогаш дознав дека ме штитат. Сега кога некој ќе дојде во мојата куќа, ушите и очите веднаш ги вртам за да ја видам реакцијата на моите мачки; ако се галат околу тоа лице, го мирисаат или сакаат да ги прегрнат, знам дека можам да се опуштам.

Ако не живеете со мачка, а мачка однадвор влегува во вашиот дом, тоа е затоа што ви е потребна мачка дома во тој конкретен момент. Залутаните мачки се како „доброволци“ посветени на помагање на избраните. Заблагодарете им што ве одбрале. Ако не можете да ја задржите, побарајте дом за неа. Мачката е дојдена кај вас со причина, непозната на физичкото ниво на функционирање, но причината е таму и може да се најде во соништата; може да има кармички долг што мора да се плати; духот што ве придружува можеби ви нанел штета во друг живот и затоа мора да се промени во овој живот. Затоа, не се плашете од мачките. Тој ќе мора да се врати на еден или друг начин за да ја исполни оваа обврска.

Во времето на Атлантида, исцелителите користеле мачки како канал за лекување во својата работа. Кога исцелителите ги посетувале далечните села, не можеле да користат кристали бидејќи луѓето не им верувале мислејќи дека користат црна магија. Бидејќи не можеле да користат кристали, исцелителите имале мачки кои ја вршеле истата функција како и кристалите. Луѓето не се плашеле од мачките и им било дозволено да влегуваат во нивните домови, па затоа биле користени многу пати во техниките на лекување.

Не е познато дали е ова точно, нема научни докази за вистината на оваа приказна, но сигурно е дека кој поседува мачка ја знае нејзината релаксирачка и смирувачка моќ, како и нејзината моќ да украде насмевка со своите смешни движења, дури и во најтемни денови мачката е во состојба да нè подигне, ​​можеби дури и само малку!

Извор: https://www.bebamur.com/blog/macke-andjeli-cuvari-nasih-zivota?fbclid=IwAR3pCBD5dhStWG7gC3AmMRkmeb4yESESWGZeshwcP36su5TJ8kSXXU1uK3M

I gatti, guardiani protettori delle nostre vite