Почетна Новости Македонија Колку потонати бродови има на дното на Охридското Езеро? (ФОТО+ВИДЕО)

Колку потонати бродови има на дното на Охридското Езеро? (ФОТО+ВИДЕО)

0
675

Охридското Езеро во Македонија е мистериознo само по себе, тоа е најстарото и најдлабокото езеро во Европа со специфична флора и фауна, каде карактеристични се поголем број реликтни и ендемични организми.

Извор: Нуркачкиот клуб Акватек

Но, некои од мистериите може да се најдат на дното на Охридското Езеро, вклучувајќи и потонати бродови.

Но, колку потонати бродови се наоѓаат во водите на балканскиот бисер?

Нуркачите од нуркачкиот клуб Акватек ги истражиле и документирале потонатите бродови во Охридското Езеро. Бродовите датираат од Првата Светска Војна и се претпоставува дека се намерно потонати. Бројот на бродовите не е точно утврден и досега не се доволно документирани, што остава простор за понатамошно истражување.

Извор: Нуркачки клуб Акватек

Познати се доста информации поврзани со овие бродови, како нивниот произведувач и тоа дека биле користени за транспортирање на голем терет.

Бродовите се наоѓаат на крајбрежјето покрај градот Струга и се на длабочина помеѓу 6 и 7 метри, на повеќе од 1000 метри од крајбрежјето.

Екипата на Акватек заедно со подводниот археолог Никола Паскали, ќе продолжи со истражување, документирање и промовирање на овој локалитет.