6 C
Скопје
вторник, јануари 26, 2021

Скопјани пијат исправна и безбедна вода!

Водата за пиење во Град Скопје е исправна и безбедна за пиење, покажуваат најновите анализи направени од страна на Секторот за санитарна контрола во...

Екологистите во заштита на Осоговските планини!

Еколошкото друштво Здравец 2002 од Македонска Каменица во редот на своите активности презема и акции за заштита на Осоговските планини. Така на 02.09.2020 година...

Скопје, повторно прскање против комарци!

Од Град Скопје известуваат дека во среда на 16 септември, во раните утрински часови ќе се изврши петтата фаза од авионската дезинсекција на подрачјето...

Климатски промени! Откинато 110 км2 парче мраз од Гренланд!

Климата се менува со огромна брзина а последиците се случуваат пред нашите очи. На североисточниот дел од Гренланд, што претставува најголемото преостанато ледено подрачје...

Еколошка хаварија-истече јаловина од рудникот Саса во Македонска Каменица!

Еколошка хаварија денес изутрина се случи во Македонска Каменица кога од рудникот Саса истече јаловина. Од рудникот излегоа со соопштение дека причината за хавријата...

Откриени пештерски мечки стари 39.000 години!

Пештерска мечка стара 39 000 години е пронајдена во Permafrost (вечен мраз) во Сибир.  Археолозите откриле две совршено сочувани мечки (мајка и младенче), во...

Државата со засилена еколошка контрола!

Планско и интензивно раззеленување на државата, нови законски решенија, заострување на казните во областа заштита на животната средина, засилена контрола во градежништвото и при...

Северниот бел носорог се спасува од истребување!

Германско-чешка научна екипа како дел од меѓународен тим на научници реализираат проект за спасување на белиот носорог од истребување. Научниците изолираа 10 јајце-клетки на...

Корона тест за една секунда!

Израелска лабараторија објави дека развила тест за Ковид 19, кој ги дава резултатите веднаш. Точноста на тестот е 95%, но може да се унапреди....

ПЕТ ГРАДОВИ КОИ ЈА ОСТАВААТ ЕКОЛОШКАТА НАДЕЖ И СВЕСТ ВО ДЕНЕШНИЦАТА!

Марија Додовска ПЕТ ГРАДОВИ КОИ ЈА ОСТАВААТ ЕКОЛОШКАТА НАДЕЖ И СВЕСТ ВО ДЕНЕШНИЦАТА! Општеството во кое живееме за жал подолг временски период на одредени простори е...

НАЈПОПУЛАРНИ

НОВОСТИ