-2 C
Скопје
вторник, јануари 19, 2021

ПРОГЛАСЕНИ НОВИ 4 ПРИРОДНИ РЕТКОСТИ

Врз основа на член 92 став (3) од Законот за заштита на природата („Службен весник на Република Македонија“ бр.67/04, 14/06, 84/07, 35/10, 47/11, 148/11,...

Лансиран првиот 6-G сателит во вселената!

Кина успешно го лансираше првиот 6 G сателит во вселената за да ја тестира технологијата. Други 12 сателити беа лансирани од Центарот за лансирање сателити...

22 март, Светски ден на водата -“Секоја капка се брои”!

Оваа година, 22 март- Светскиот ден на водата се бележи во услови на глобална пандемија предизвикана од корона-вирусот, КОВИД 19. Овој ден, кој започна...

По бојата на амбасадата ќе се знае колкаво е аерозагадувањето

Шведската амбасада во Сараево, Босна и Херцеговина, во наредните денови секојдневно ќе биде осветлувана во различни бои и тоа во зависност од нивото на...

ОД ОРГАНСКИ ОТПАД ДО ОРГАНСКИ КОМПОСТ

Компостирањето е најстар и најприроден начин на рециклирање на органскиот отпад. Процес на биодеградација на органските материи содржани во органскиот отпад и создавање на...

По Кина, и Полска ќе дише чист воздух

После Кина, кулата „правосмукалка“ на смог Smog Free Tower на Studio Roosegaarde нуди чист воздух на нова локација, но овојпат во Европа во Полска. Кулата...

15-те НАЈУБАВИ ПАРКОВИ ВО СВЕТОТ

15-те НАЈУБАВИ ПАРКОВИ ВО СВЕТОТ Парковите – идеален избор, без разлика дали станува збор за секојдневна прошетка со семејството и пријателите или пронаоѓање излез од...

20 ИНТЕРЕСНИ ЕКО ФАКТИ!

20 ИНТЕРЕСНИ ЕКО ФАКТИ! Ѓубрето во депонија останува околу 30 години. Во просек човек дневно фрла околу 2 килограми ѓубре. Еден автобус = 40...

Покосени 2500 букови стебла на Јабланица!

Шумската полиција откри голема површина на бесправно исечени стебла од висока букова шума во Шумската стопанска единица „Јабланица“ Струшко во оддел 3, кој според...

– 63 °C во Русија!

Без коментар!

НАЈПОПУЛАРНИ

НОВОСТИ