Светската метеоролошка организација (WMO) денеска објави дека “Нашата планета на глобално ниво можеби беше најжешка во историјата во јули во споредба со записите што некогаш се забележани тој месец”. Оваа констатација е само една недела откако европскиот топлотен бран ги собори сите претходни рекорди за температура.

Податоците засновани врз првите 29 дена во месецот посочуваат дека јули 2019 година, сдтатистички ќе биде исто топол или можеби потопол од претходниот најтопол јули, регистриран во 2016 година.

Во тоа време, просечната температура на копно и море беше за 0,87 степени Целзиусови повисока од просечната измерена во текот на 20 век, според WMO и Националната служба за атмосферска и океанографска служба на САД (NOAA).

Минатиот месец, Светската метеоролошка организација објави дека јуни 2019 година бил најтоплиот месец во историјата, а 2019 година може да стане една од најтопли години досега, односно од моментот кога записите започнале во 1880 година.