Почетна ЕКО Инциденти ИМА ЛИ ГАЗИ БАБА ТАЕН ЗАГАДУВАЧ … ?

ИМА ЛИ ГАЗИ БАБА ТАЕН ЗАГАДУВАЧ … ?

0
157

ИМА ЛИ ГАЗИ БАБА ТАЕН ЗАГАДУВАЧ … ?

Енигма, кој и што го предизвикува загадувањето?

Денеска, во Гази Баба  измерена рекордна загаденост  од 485 мг/м3 ПМ 10 честички во воздухот.

Иако е недела, неработен ден, кога и фреквенцијата на автомобили е намалена за разлика од работните денови, службите за мерење на загаденоста на воздухот регистрираа енормно висока концентрација на штетните честички .

Се работи за десет пати поголема концентрација на ПМ 10 честичките во воздухот од дозволеното ниво од 50мг/м3.

Ако вообичаено за главен виновник на загадувањето се смета грењето,тогаш, имајќи во предвид  дека е лето, овој фаткор паѓа во вода.

ИМА ЛИ ГАЗИ БАБА ТАЕН ЗАГАДУВАЧ … ?