Европските министри за животна средина побараа прашањата од животната средина и климата да бидат земени во предвид при планирањето за закрепнување од пандемијата од коронавирус.

Сега е време да се бориме против епидемијата, но „треба да се подготвиме за реконструкција на нашите економии со воведување планови за опоравување кои имаат за цел да и овозможат на Европа и нејзините граѓани да постигнат одржлив напредок“, пишуваат тие на climatechangenews.com.

„Ние мора да се спротивставиме на искушението на краткорочните решенија како одговор на кризата што се заканува да ја затвори Европската унија во економија на фосилни горива со децении“, предупредуваат тие.

„Лекцијата што можеме да ја добиеме од КОВИД-19 е дека е потребно да се дејствува брзо. Затоа, ние мора да ја одржиме нашата амбиција да ги намалиме ризиците и трошоците за неактивност во областите на климатските промени и загубата на биолошката разновидност “.

Извор: https://www.energetskiportal.rs/evropa-poziva-na-zeleni-oporavak-od-pandemije/