Владини препораки:

  • Останете дома, освен во случај на итност. Доколку имате можност, работете од дома.

  • Одделете се од останатите во различни простории. Редовно проветрувајте ги просториите.

  • Доколку имате на располагање, користете посебен тоалет/бања. Во спротивно редовно дезинфицирајте го оној кој сите го користат.

  • Избегнувајте заедничко користење предмети за домаќинство како крпи за раце, постелнина, чаши, прибор за јадење.

  • Доколку нарачувате храна/продукти преку достава, друг член на домаќинството да ги превзема, избегнете контакт со доставувачот.

  • Бидете на безбедно растојание со другите помеѓу 1 и 2 метри.

  • Чистете ги површините во домот коишто најчесто ги користите.

  • Следете ги препораките за превенција од здравствените установи.

  • Доколку чувствувате исти или слични симптоми на грип, не посетувајте доктор, туку јавете се во центрите за јавно здравје.

Извор: https://vlada.mk/covid19