Локалното население низ Македонија, уште од минатото било најголем заштитник и чувар на локалните природни и културни богатства. Тука спаѓа и верата и црквата, како и нејзиниот имот.

Во моментов актуелна е состојбата со најавите за загрозување на шумите околу ресенското село Јанковец, каде се наоѓа и прекрасниот манастир на „Успение на Пресвета Богородица.“

Во прилог во целост ви го пренесуваме апелот на жителите на село Јанковец за спас на оваа шума.

Почитувани граѓани на Ресен и Преспа!Во услови кога немаме медиум и нема начин како да ви се обратиме и да ја побараме…

Публикувахте от Јанковец в 29 януари 2018 г.