Еден милион птици и повеќе од 100.000 други морски цицачи и желки секоја година умираат откако ќе изедат или се заплеткаат во пластичен отпад. Една од три риби кои се уловени на Англискиот канал содржат делови од пластика.

Велика Британија планира да го елиминира целиот непотребен пластичен отпад во рок од 25 години, се очекува да соопшти денеска британската премиерка Тереза ​​Мај како дел од долгорочните планови за животната средина.

Владата сака супермаркетите да воведат полици беа пластика, и има намера да инјектирa ново финансирање во иновации во пластика.

Еден милион птици и повеќе од 100.000 други морски цицачи и желки секоја година умираат откако изеле или се заплеткале во пластичен отпад. Една од три риби кои се уловени на Англискиот канал содржат делови од пластика.

Сепак, лидерите на опозицијата и активистите за заштита на животната средина брзо ги осудија предлозите како опасно недоволни укажувајќи дека не може да се чека четврт век за да се елеминира пластичниот отпад.